ІПМ НАНУ ім. І.М.Францевича
 

Прохання надати пропозициї щодо інтеграції до європейських дослідницьких інфраструктур

28.11.2019 Новини НАНУ

Шановні колеги,

Вже майже півроку тому по всіх відділеннях було розіслано доручення віце-президента НАН України А.Г. Загороднього відповідно до листа МОН України щодо вивчення можливості та готовності українських дослідницьких інфраструктур (далі - ДІ) до їхньої інтеграції до європейських дослідницьких інфраструктур, їх ідентифікації та аналізу (лист можно завантажити за посиланням)

На жаль, відповіді на анкету МОН, яка додавалася, заповнили лише 14 установ НАН України з усіх відділень, надавши 28 відповідей.

 

Очевидно, що можливості представлення наявних дослідницьких інфраструктур існують й в інших установах. Зокрема, йдеться про такі ДІ, як центри колективного користування, забезпечені обладнанням, які надають відповідні послуги, бібліотеки з їх архівами, колекції культур, штамів, інших біологічних об’єктів.

Прошу дуже ще раз повідомити про можливість надати свої пропозиції до ще на цей час відкритого ресурсу, сформованого МОН України https://docs.google.com/forms/d/19e3At1X6yYH8Af9n5k3sfH02niZVa4gMHLM7Z8gqgVI/viewform?fbclid=IwAR1EyhBYauTJbvRM9-f6bOrDj7XIHcieKMijQ0w-764BJIduBKZ02p_hEcU&edit_requested=true

На мою думку, це важливо, тому що відповідно до останніх рішень Нацради МОН спільно з робочими групами, які вже сформовані, розробляє концепцію державної політики щодо розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні  та дорожню карту з її імплементації. Заклади вищої освіти надали значно більше відповідей (кажуть в МОН, що більше 100), отже, якщо врахувати останні новини МОН https://mon.gov.ua/ua/news/ukrayinskih-naukovciv-ta-pidpriyemciv-zaproshuyut-na-mizhnarodnij-seminar-pro-mozhlivosti-vikoristannya-infrastrukturi-v-mezhah-gorizont-2020 , то нескладно передбачити, що, в разі оголошення конкурсу на підтримку розвитку ДІ, всі гроші будуть розподілені між університетами, бо, скажуть, що установи НАН України нічого не подавали.

Особливо прошу звернути увагу на це Відділенню історії філософії і права, там є принаймні 2 великих бібліотеки, Відділенню загальної біології (музеї з їх каталогами, ЦБС ім. М.М. Гришка), Відділенню наук про землю, можливо, Відділення фізико-технічних проблем енергетики (я не знаю, що там у Вас є), Відділенню ядерної фізики і енергетики (точно - ХФТІ).

Да, і прохання, якщо хтось заповнив ту анкету, повідомляйте мене mgor@nas.gov.ua , щоб я наперед знала, як розмовляти з МОН.

Крім того, прошу повідомити всім зацікавленим цю інформацію від МОН https://mon.gov.ua/ua/news/ukrayinskih-naukovciv-ta-pidpriyemciv-zaproshuyut-na-mizhnarodnij-seminar-pro-mozhlivosti-vikoristannya-infrastrukturi-v-mezhah-gorizont-2020

З повагою,

М.Я. Гороховатська

Учений секретар

Науково-організаційний відділ

Президії НАН України

Програма ЄС «Горизонт 2020» НКП «Дослідницькі інфраструктури»

239 64 98