ІПМ НАНУ ім. І.М.Францевича
 

Співробітники Інституту одержали престижну міжнародну наукову нагороду

16.7.2023 Новини ІПМ

       30 червня 2023 р. в Бостоні (США) у Массачусетському технологічному інституті відбулось щорічне засідання Alloy Phase Diagram International Commission (APDIC) – APDIC Joint Real and Virtual Meeting. На засіданні були розглянуті важливі питання, присвячені координації зусиль у дослідженні фазових рівноваг і побудові діаграм стану, стандартів якості їх оцінки і публікації результатів досліджень, а також поширенню отриманих даних у промисловості та наукових колах.

 

       Важливою подією на кожному щорічному засіданні APDIC є присудження нагороди за найкращу статтю в галузі діаграм стану і суміжних дисциплін, опубліковану у попередньому році. Як повідомляє голова Української національної комісії з діаграм стану та термодинаміки професор Михайло Турчанін, нагороду Best Paper Award 2022 отримала стаття співробітників відділу фізичної хімії неорганічних матеріалів Костянтина Корнієнка, Костянтина Мелешевича і Людмили Криклі та співробітника відділу фізики міцності і пластичності матеріалів Анатолія Самелюка під назвою “Phase Equilibria in the Al-Ti-Cr System During Solidification”, опублікована у журналі Journal of Phase Equilibria and Diffusion, 2022, 43(4), 427-447 (https://doi.org/10.1007/s11669-022-00983-4). За рішенням APDIC співавтори отримують Сертифікат переможця і грошову премію.

       Подібну відзнаку нашим співробітникам присуджують вже вдруге. Нагороду Best Paper Award 2011 у 2012 році отримала стаття за співавторством науковців відділу фізичної хімії неорганічних матеріалів Анатолія Бондара і Тамари Великанової під назвою “Phase Equilibria in Binary and Ternary Systems with Chemical and Magnetic Ordering”, опублікована у журналі Journal of Phase Equilibria and Diffusion, 2011, 32(4), 329-349 (https://doi.org/10.1007/s11669-011-9910-1). Проте цьогорічна нагорода особлива — всі автори працюють у наукових установах України, експериментальне дослідження повністю виконане в Україні. Це демонструє високий потенціал української науки та здатність українських вчених у складних умовах створювати науково-технічну продукцію світового рівня.

       Вітаємо переможців та бажаємо їм та іншим співробітникам Інституту досягати найвищих міжнародних стандартів у проведенні досліджень і оприлюдненні їх результатів.

       Також повідомляємо, що інформація про щорічний звіт Української національної комісії з діаграм стану та термодинаміки буде представлена в найближчий час у науковій періодиці.

                                                                                                                                                  (Інформацію надав Анатолій Бондар)