МІКРОСТРУКТУРА, МЕХАНІЧНІ ТА ТРИБОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ   ВИСОКОЕНТРОПІЙНОЇ КАРБІДНОЇ КЕРАМІКИ (VNbTaMoW)C5–SiC

Чзан Хай 1,
 
Ву Ціхао 1,
 
Чен Хао 1,
 
Хе Юці 1,
 
Чзан Шуньлі 1,
 
Юань Чженьвей 1,
 
Чзан Шубо 1,
 
Хай Вансю,2*
 

College of Materials Science & Engineering, North Minzu University, Ningxia Yinchuan 750021, China
1 College of Materials Science & Engineering, North Minzu University, Ningxia Yinchuan 750021, China
2 Key Laboratory of Powders & Advanced Ceramics, North Minzu University, Ningxia Yinchuan 750021, China
2014054@nun.edu.cn

Порошкова металургія - Київ: ІПМ ім.І.М.Францевича НАН України, 2022, #07/08
http://www.materials.kiev.ua/article/3460

Анотація

Високоентропійну кераміку (VNbTaMoW)C5–SiC отримано методом іскрового плазмового спікання при температурі 1900 °C і тиску 40 МПа. Досліджено вплив вмісту SiC (0–30% (мас.)) на мікроструктуру, механічні та трибологічні властивості композита. За результатами досліджень виявлено, що матрична фаза (VNbTaMoW)C5 має гранецентровану кубічну структуру, а друга фаза (SiC) рівномірно розподілена, що перешкоджає надмірному росту зерен. Відносна густина композитної кераміки (VNbTaMoW)C5–SiC спочатку зменшувалася, а потім зростала зі збільшенням вмісту SiC. Режим руйнування композиційної кераміки (VNbTaMoW)C5–SiC змінювався від трансгранулярного до змішаного (трансгранулярного та міжгранулярного) зі збільшенням вмісту SiC, що пояснюється слабкими зв'язками між (VNbTaMoW)C5 та SiC. Зерна (VNbTaMoW)C5 у кераміці подрібнюються завдяки ефекту SiC, що перешкоджає росту зерен. Із підвищенням вмісту SiC твердість кераміки (VNbTaMoW)C5–SiC зростала, а тріщиностійкість спочатку збільшувалася, а потім зменшувалася. У кераміці (VNbTaMoW)C5–20% (мас.) SiC зафіксовано механічні властивості — твердість за Віккерсом та тріщиностійкість — на рівні 18,2 ГПа та 5,7 МПа × м1/2 відповідно. У поєднанні з WC кераміка (VNbTaMoW)C5–SiC демонструє хорошу зносостійкість з питомою швидкістю зносу (5,7–8,1) × 10–8 мм3/Н × м.


ВИСОКОЕНТРОПІЙНІ КАРБІДИ, ЗНОСОСТІЙКІСТЬ, КАРБІД КРЕМНІЮ, КОЕФІЦІЄНТ ТЕРТЯ