Данько Дмитро Борисович


Наукові інтереси

Фотоелектрохімічний розклад води, отримання сонячного водню, штучний фотосинтез.

Біографія

1965 р.н., ст. наук. співробітник

Данько у 1989 р. закінчив радіофізичний факультет КДУ ім. Т.Шевченка за спеціальністю „фізична електроніка”.
З 1989 по 2002 рік працював інженером у відділі фізичної електроніки Інституту фізики НАНУ, яким керує академік А.Г. Наумовець.
У 2000 році в Інституті фізики захистив кандидатську дисертацію за темою: „Електронна та фотонна емісія з нанодисперсних систем на основі вуглецю та кремнію” за спеціальністю „фізична електроніка” (науковий керівник – доктор фіз.-мат. наук, Р.Д. Федорович).
У 1994-1997, 1998 та 2000-2002 роках пройшов наукове стажування в Інституті експериментальної фізики Вроцлавського університету (Польща) у лабораторії відомого вченого в галузі фізики поверхні, проф. Яна Колачкевича (Prof. Jan Kolaczkiewicz). Д.Данько займався дослідженням явищ адсорбції благородних металів на тугоплавких металах сучасними методами електронної спектроскопії та мікроскопії. Працював на посаді асистента професора, а після захисту дисертації – на посаді ад’юнкта цього університету.
У 2001-2002 роках отримував Наукову стипендію НАТО у Польщі (post.doc.). У 2005 році разом зі співавторами за цикл цих робіт отримав Премію міністра освіти Польщі.
З жовтня 2002 року Д.Данько працює в ІПМ НАНУ (з 2004 року – на посаді ст. наук. с.) у відділі Структурної хімії твердого тіла (відділ 58). Темою його роботи є створення систем та матеріалів для фотоелектрохімічного розкладу води під дією сонячного світла. В рамках цієї тематики з 2002 року ним опубліковано більше тридцяти робіт. Даньком разом зі співавторами запропоновано ФЕХ комірку нового типу для отримання водню з водних розчинів електролітів під дією сонячного світла, на яку отримано патент на винахід України.
У 2006-2008 рр. Данько був відповідальним виконавцем проекту “Розробка нового способу акумулювання водню під дією сонячного світла” спільної програми проектів НАНУ та УНТЦ.
У 2006-2010 рр. Данько був відповідальним виконавцем проекту “Розробка фотоелектрохімічної комірки нового типу для отримання водню під дією сонячного світла” програми „Фундаментальні проблеми водневої енергетики” НАН України.
У 2010 рр. Данько закінчив докторантуру в ІМП НАН України за темою „Роль поверхні у формуванні властивостей електродних матеріалів для систем отримання водню під дією сонячного світла”. Науковий консультант – акад. Солонін Ю.М.
У 2011-2015 рр. був керівником наукової теми II-4-11(В) “Розробка фотоелектрохімічної комірки для отримання водню з гібридним фотоанодом на основі твердотільного сонячного елементу та плівки діоксиду титану” цільової комплексної програми фундаментальних досліджень НАН України «Водень в альтернативній енергетиці та новітніх технологіях».

Публікації