Рудакова  Олена Павлівна


Наукові інтереси

Дуговий синтез фуллереновмісної сажі

Наукові відзнаки

У 2004 році відзначена Академіком Скороходом В.В. почесною грамотою за досягнуті успіхи в рішенні наукових проблем і творчий підхід при проведенні досліджень в області водневого матеріалознавства і наноструктурного вуглецю.
У 2014 році відзначена Академіком Скороходом В.В. почесною грамотою за досягнення в науково дослідницької діяльності та особистий творчий підхід до вирішення наукових питань в області водневого матеріалознавства і наноструктурного вуглецю.
У 2019 році відзначена Академіком Солонін Ю.М. почесною грамотою за досягнуті успіхи в рішенні наукових проблем і творчий підхід при проведенні досліджень в області водневого матеріалознавства і наноструктурного вуглецю.

Біографія

Рудакова Олена Павлівна народилась у 1983 році, з 2008 року і по цей час працює в Інституті проблем матеріалознавства НАН України.
Вона в 2001 році закінчила загальноосвітню середню школу у м.Краматорськ, а в 2004 році закінчила Слов"янський хіміко-механічний технікум за спеціальністю “Виробництво неорганічних речовин” і здобула кваліфікацію технік-технолог. У 2002 році отримала звання «Кандидат в Майстри Спорту України з фехтування». А в 2010 році закінчила Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут” за спеціальністю 05.17.03 “Технічна електрохімія” і здобула кваліфікацію інженера-технолога. Дипломна робота була виконана в КПІ та захищена на тему “Гальванічний цех приладобудівного заводу. Розробка технологічного процесу цинкування сталевих деталей в автоматичній лінії”. Ця робота дала досвід і чітке розуміння поставлених задач в ІПМ НАНУ. Після чого було проведено ряд наукових досліджень у відділі №67 де и була виготовлена обойма для вивчення процес утворення вуглецевих наноматеріалів на різних металевих стінках реактора при дуговому випаровуванні графіту в газовій фазі.
На цей час працює у відділі №67 у групі «Дуговий синтез фуллереновмісної сажі». В ІПМ НАНУ Олена Павлівна є одним з виконавців тем відділу №67 "Вивчення особливостей механізму утворення вуглецевих наноструктур" (№ держреєстрації 0105U003642); "Дослідження процесів синтезу наноструктур тугоплавких сполук і вуглецю методом розкладу вуглецьвмісних реагентів" (№ держреєстрації 0105U003639); “Вивчення особливостей утворення фуллеренів та їх взаємодії з молекулами розчинників” (№ держреєстрації 0114U001377).
Являється співавтором в 15 наукових роботах, в т.ч. в 7-ти статтях. За час навчання в КПІ та роботи в ІПМ Рудакова О.П. була членом Організаційного комітету міжнародних конференцій “Водневе матеріалознавство та хімія наноструктурного вуглецю” (ICHMS). Також в 2010 році була членом Організаційного комітету міжнародної конференції NATO "Carbon Nanomaterials in Clean-Energy Hydrogen Systems" де отримала дипломну відзнаку за III місце серед молодих вчених.

Рудакова Олена здала всі іспити для кандидатського мінімуму і вона закінчує дослідження по дисертаційній роботі та готується до захисту.

+38 (044) 2057936 (Науковий співробітник, Відділ № 67 Водневого матеріалознавства та вуглецевих наноструктур, Інститут проблем матеріалознавства ім.І.М.Францевича Національної академії наук України).

Shurzag@ipms.kiev.ua (Інститут проблем матеріалознавства ім.І.М.Францевича Національної академії наук України).

Публікації